17/04/2018

Strömforsin ruukki

Tervetuloa Vuoden Kylään 2018!

Kaunis Strömforsin ruukki sijaitsee Ruotsinpyhtään kirkonkylässä noin 15 km Loviisan keskustasta. Matkaa Helsingistä on alle tunti, ja olet jo menneessä maailmassa. Strömforsin ruukin juuret ovat 1600-luvun lopussa. Uudenmaan ja Turun läänin maaherra Johan Creutz perusti ruukin Kymijoen läntisimpään haaraan. Ruukin historia on verinen, sillä sen liepeillä on taisteltu vuosisatojen ajan. Ruotsin ja Venäjän raja vedettiin Turun rauhassa 1743 kulkemaan Kymijoen läntistä haaraa pitkin keskeltä silloista Pyhtään pitäjää, nykyisen Strömforsin ruukin vierestä. Ruotsin puolelle jäänyttä osaa ruvettiin kutsumaan nimellä Svenska Pyttis eli Ruotsinpyhtää. Kunta on nyt liitetty Loviisan kaupunkiin.

Tunnetun nimensä Strömforsin ruukki sai vuonna 1744 uusilta omistajiltaan Anders Nohrströmiltä ja Jabob Forsellilta (aateloituna af Forselles). Vuonna 1790 ruukin johtoon nousi leskeksi jäänyt, vasta 31-vuotias Virginia af Forselles, joka johti Strömforsin ruukkia yli 80-vuotiaaksi asti – sananmukaisesti rautarouvan ottein. Suurin osa ruukissa edelleen nähtävästä rakennuskannasta on peräisin hänen kaudeltaan. Hänen Armonsa Virginia onkin ollut yksi vaikutusvaltaisimpia naisia Suomen teollisuuden historiassa.

Kauppaneuvos Antti Ahlström hankki monien käsien kautta kulkeneen, vaikeuksiin ajautuneen Strömforsin tehtaan 1886. Alkoi aika, jolloin raudanvalmistus jäi sahatoiminnan varjoon. Toiminta kasvoi voimakkaasti, ja ruukin kirjoilla oli vuosisadan vaihteessa peräti 500 ihmistä. Toisen maailmansodan jälkeen Ahlström-yhtymä aloitti muovituotteiden valmistuksen. Pajat ja saha lopettivat toimintansa 1950-luvun alussa.

Viimeiseksi tehtaaksi ruukkiin jäi Strömfors Electric, joka sulki porttinsa kesällä 2015. Nyt kylässä puhaltavat uudet tuulet. Tehtaan tiloihin on asettunut alun hyvinvointipalveluja tarjoava yritysrypäs. Vanhoihin tehdashalleihin on rakennettu muun muassa karting-rata ja koirien agility-kenttä. Siellä voi vuokrata myös erilaisia luontoretkeilyyn liittyviä välineitä, vaikkapa kanootteja. Luontoelämyksistä voi tiedustella vaikkapa osoitteesta www.wellsters.fi. Parhaat löylyt löytyvät vanhasta kyläsaunasta www.stromforssauna.fi

Nyt matkailijat ympäri maailmaa tulevat Strömforsiin nauttimaan historiasta, luonnosta, ruuasta, monenlaisista elämyksistä ja kesän tapahtumista. Hyvät unet saa vanhoissa punamultarakennuksissa, joihin on kunnostettu viehättäviä huoneistoja. Niihin voit tutustua osoitteessa www.lomatahdet.fi.

Arkielämä vuosisataisessa ympäristössä jatkuu kuitenkin edelleen vanhoja perinteitä kunnioittaen. Meitä kyläläisiä on vain nelisensataa, mutta kylä on voimissaan. Lapset käyvät koulussa ja päiväkodissa, kyläkaupan ovi käy ahkeraan, kyläyhdistys hoitaa kirjastoa ja puuhaa monenlaista. Seurakunta vaalii kirkossa suurta aarretta, Helene Schjerfbeckin teosta, joka on ainoa maailmankuulun taiteilijan maalaama alttaritaulu.

Tavataan pian!